لک صورت چیست و چگونه ایجاد می‌شود؟

لک های بعد از التهابات پوستی
عناوین مقاله

لک صورت و ایجاد نقاط تیره رنگ بر روی پوست، از جمله مسائلی است که افراد زیادی را در گروه‌های مختلف سنی، نژادی و جنسی درگیر خود می‌کند. پوست به عنوان بزرگ‌ترین اندام ما نیازمند مراقبت و توجه زیادی است.

عوامل بسیاری در داخل و خارج از بدن ما می‌تواند منجر به ایجاد آسیب‌ های متعددی به پوست، به‌ویژه پوست صورت شود، چرا که ضخامت این قسمت از پوست بدن نسبت به سایر قسمت‌ها کمتر بوده و معمولا بدون هیچ پوشش و محافظی در معرض انواع آسیب‌های خارجی دارد.

در این مقاله از بلاگ وب سایت سیسپرسا می‌خواهیم به این موضوع بپردازیم که اساسا لک پوستی چیست و تحت تاثیر چه عواملی به وجود می‌آید.

لک صورت چیست؟

لک صورت به نقاطی هم‌ سطح پوست، با رنگ سیاه، قهوه‌ای، سرخ و در کل تیره‌تر از رنگ عادی پوست گفته می‌شود. این نقاط تیره می‌توانند در جاهای مختلف صورت، مثل گونه‌ ها، چانه، بینی و پیشانی تا حتی روی پوست لب را پوشانده و زیبایی و سلامت پوست صورت را تحت‌ الشعاع قرار دهند.

علت پدید آمدن لک چیست؟

ساختار چند لایه و پیچیده پوست از سلول‌های مختلفی ساخته شده که هرکدام وظیفه‌ای منحصر به‌ فرد را ایفا می‌کند. یکی از مهم‌ترین سلول‌ها میلانوسیت‌ها هستند که وظیفه رنگ‌ دهی به پوست را بر عهده دارند. این سلول‌ها می‌توانند به دلایل گوناگون در انجام وظیفه‌شان دچار اختلال شده و با تولید بیشتر ملانین و بالا آمدن آن‌ها و نزدیک شدن‌ به سطح پوست، موجب ایجاد لک شوند.

لک انواع مختلفی دارد که معمولا بر اساس منشاء به وجود آمدن‌شان تقسیم‌بندی می‌شوند. در ادامه به بررسی چند نمونه از رایج‌ترین انواع لک‌ های پوستی می‌پردازیم.

  1. لک آفتاب: قرار داشتن در معرض نور مستقیم خورشید علاوه بر عوارضی زودرس چون آفتاب‌ سوختگی، می‌تواند به ایجاد عوارضی دیررس همچون لک منجر شود. عدم استفاده از ضد آفتاب با طیف گسترده که توان حفاظت از پوست در برابر پرتو ماوراء‌ بنفش نوع اول (UVA) را داشته باشد، احتمال ابتلا به لک را افزایش می‌دهد. به این نقاط تیره که در اثر نور خورشید پدید می‌آیند، لک آفتاب می‌گویند.
  2. لک پیری: افزایش سن در کنار مشکلاتی که برای بیشتر اعضای بدن پدید می‌آورد، پیش از همه در پوست صورت خود را نشان می‌دهد. در واقع بالا رفتن سن با ضعیف‌تر و نازک‌تر شدن ساختار پوست همراه بوده و امکان به‌ وجود آمدن آسیب‌های مختلفی را فراهم می‌کند. علاوه بر مسائلی نظیر چین و چروک و افتادگی پوست، افزایش ملانین و ایجاد لک در نقاطی مثل صورت، کتف‌ها، دست‌ها، بازوها و مناطقی که بیشتر در معرض آفتاب قرار داشته‌اند، از جمله نشانه‌های پیری پوست به شمار می‌آید.
    اگر می‌خواهید درباره لک پیری و راه‌ های درمان آن بیشتر بدانید، این مقاله را مطالعه کنید.
  3. ملاسما: تغییرات شدید هورمونی، به‌ ویژه در زنان و به‌ خصوص در هنگام بارداری می‌تواند باعث ایجاد این مشکل شود. برای همین هم هست که عموما آن را با نام لک بارداری می‌شناسند. تیره شدن مناطقی از پوست و تشکیل لک، به‌ویژه در صورت و نواحی بیشتر قرار گرفته در معرض تابش نور خورشید، نشانه بارز ملاسما یا لک بارداری محسوب می‌شود. این نوع لک معمولا پس از پایان بارداری و نرمال شدن سطح هورمون‌ها خود به‌ خود از بین می‌رود. در موارد شدیدتر با کمک پزشک و روش‌ های درمانی می‌توان ملاسما را درمان کرد.
  4. کک و مک: کک و مک نوعی دیگر از لک صورت است که معمولا منشاء نژادی و ژنتیکی داشته و از همان دوران کودکی بیشتر در افرادی که پوست سفید و موی روشن دارند ظاهر می‌شود. کک و مک ممکن است علاوه بر صورت، نواحی دیگر بدن همچون بازو، سینه و گردن را نیز درگیر کرده و همچون انواع دیگر لک، آفتاب تاثیر بسیار زیادی در تشدید و افزایش میزان کک و مک دارد. در بسیاری مواقع افزایش و کاهش کک و مک به فصل و تغییرات آب و هوایی وابسته بوده و در تابستان و زمان شدت آفتاب بیشتر شده و در زمستان کاهش می‌یابد.

آفتاب مهم‌ ترین عامل ایجاد لک صورت

با توجه به آنچه تاکنون در این مقاله به آن اشاره شد و مطالعه و بررسی انواع لک و منشاء آن‌ها می‌توان دریافت که مخرج مشترک همه انواع لک صورت، آفتاب است. آفتاب با وجود اشعه‌های مضری همچون پرتوی ماوراء بنفش، نقش مهمی در ایجاد و تشدید لک‌ها دارد. به بیان دقیق‌تر، اشعه UVA خورشید با طول موج بیشتر نسبت به دیگر طول موج‌های ماوراء‌ بنفش، مسئول اصلی به وجود آمدن انواع لک‌ها از جمله لک صورت است.

اشعه UVA خورشید می‌تواند به لایه میانی پوست، یعنی دِرم، نفوذ کرده و با تحریک سلول‌های میلانوسیت، تغییر شیمیایی ملانین، و افزایش تولید رنگدانه‌های پوستی، به ایجاد لک دامن بزند. همین مسئله لزوم محافظت از پوست، به‌ ویژه پوست صورت، در برابر آفتاب را مشخص می‌کند. اگر نگران مبتلا شدن به عوارض پوستی همچون انواع لک صورت یا حتی چین و چروک و افتادگی پوست هستید، بهترین راه استفاده از ضدآفتاب با طیف گسترده و اس پی اف 30 به بالا و پرهیز از قرار گرفتن در معرض نور مستقیم خورشید است.

اما چنانچه شاهد بروز لک در صورت و یا سایر قسمت‌های پوست‌تان هستید، کرم ضدلک سیسپرسا می‌تواند در رفع موثر انواع تیرگی‌ها و لک‌ها کمک‌تان کند. این کرم با فرمولاسیونی تخصصی و جدید، استفاده از سیستئامین به جای هیدروکینون و وجود آنتی اکسیدان‌های قوی چون ویتامین C در ترکیبات خود، می‌تواند روشی موثر برای محو تدریجی لک‌ها و روشن شدن پوست در اختیارتان قرار دهد.

اثرات و علل به وجود آمدن لک صورت

تشکیل لک‌ های پوستی، به‌ ویژه در نواحی قابل دید بدن همچون صورت، گردن، دست‌ها و بازوها یکی از معضلات پوستی شایع است. ایجاد لک که نتیجه افزایش ملانین پوست است می‌تواند از شادابی و زیبایی پوست تا میزان قال توجهی بکاهد.

این مسئله تحت تاثیر عواملی همچون افزایش سن، تغییرات هورمونی، بیماری و مصرف بعضی داروها و از همه مهم‌تر قرار داشتن در معرض آفتاب به‌وجود می‌آید. در حقیقت می‌توان آفتاب را مسئول اصلی ایجاد لک و تیرگی‌های پوست دانست.

در این مقاله از بلاگ سایت سیسپرسا به این نتیجه دست یافتیم که بهترین راه پیشگیری از ایجاد انواع لک و حتی کاهش آن، مراقبت و حفاظت از پوست در برابر آفتاب است.

لطفا نظرات، تجربه‌ها و سوالات خود در این باره را در بخش نظرات همین مقاله با ما و دیگر خوانندگان بلاگ سیسپرسا در میان بگذارید.

منابع:
🔻
منبع 1

منبع 2

منبع 3

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *