لک پیری پوست یکی از شایعترین انواع لکهاست که ارتباطی مستقیم با افزایش سن دارد. بالا رفتن سن در کنار تغییرات متعدد در بدن، معمولا با ظهور نقاط تیره به رنگ سیاه، قهوهای یا خاکستری بر روی پوست و همسطح آن همراه است. چرا که ساختار پوست نیز همچون دیگر اندامها و ارگانهای بدن، با افزایش سن دستخوش تغییر و تحول زیادی میشود.
کاهش رشتههای کلاژن و الاستین، تغییر ضخامت و انعطافپذیری پوست و افزایش تولید ملانین در نواحی مختلف پوست و ایجاد لک، از جمله پیامدهای پوستی بالا رفتن سن محسوب میشوند. در این مطلب از بلاگ سایت سیسپرسا همراه ما باشید تا به بررسی این نوع لک، دلایل ایجاد، مشخصات آن و راه های پیشگیری و درمان آن بپردازیم.
دلیل ایجاد لک پیری پوست چیست؟
لک پیری به طور معمول در مناطقی از بدن بروز پیدا میکند که در برابر تابش مستقیم آفتاب قرار داشته است. به این معنی که تابش نور خورشید تاثیری مستقیم در بروز و ظهور آنها دارد. به همین علت هم هست که آن را با نام لک آفتاب نیز میشناسند.
صورت، روی دستها، بازوها و کتفها از رایجترین مناطقی است که درگیر لک پیری پوست یا لک کبدی میشوند. این نواحی معمولا بدون محافظت خاصی در برابر تابش نور خورشید بودهاند و تغییرات ناشی از افزایش سن در پوست به ظهور لک در آنها دامن میزند.
بالا رفتن سن در کنار تابش اشعههای مضر خورشید باعث میشود تا عملکرد سلولهای پوستی نظیر کراتینوسیتها و ملانوسیتها دچار اختلال شود. این اختلال با مشکلات فراوانی برای پوست همراه است که یکی از مهمترین و شایعترین آنها افزایش تولید ملانین یا رنگدانههای پوست تا میزان 2 برابر معمول و تجمع و نزدیک شدنشان به سطح پوست و ایجاد لک است.
اتفاق دیگری که معمولا از 40 تا 50 سالگی با تغییر در غشای سلولی پوست میافتد، تجمع مادهای تحت عنوان لیپوفوسین در بعضی بافتهای بدن است. این مسیٔله را نیز میتوان به عنوان یکی از دلایل ایجاد و افزایش لک در دوران میان سالی شناخت.
چطور میتوان از بروز و افزایش لک پیری پوست جلوگیری کرد؟
مهمترین و موثرترین کاری که میتوان در مسیر زیبایی و سلامت پوست انجام داد، مراقبت از آن در سنین جوانی و پیش از بروز مشکلاتی همچون لک است.
1. پیشگیری از لک پیری با پرهیز از قرار گرفتن در معرض نور مستقیم خورشید
اگرچه آفتاب با نیروی حیات بخش خود امکان زندگی در کره خاکی را برای افراد و سایر موجودات زنده فراهم کرده است، اما نمیتوان از آسیب های آن نیز چشمپوشی کرد.
علاوه بر نور مریٔی خورشید، اشعه های نامریٔی و مضر آن چون پرتوی ماوراء بنفش میتواند سلامت و زیبایی پوست را هدف قرار دهد و به آن آسیب برساند. به همین علت نیز دوری کردن از نور مستقیم خورشید و پرهیز از کارهایی مثل آفتاب گرفتن یا استفاده از تخت های سولاریوم، قدم بزرگی در راه سلامت پوست به شمار میرود.
متخصصان پوست توصیه میکنند در ساعات اوج تابش آفتاب، یعنی از 10 صبح تا 2 بعد از ظهر از قرار گرفتن در معرض نور مستقیم خورشید پرهیز کنیم.
برای آگاهی بیشتر از انواع لک و منشاء ایجاد آنها میتوانید مقاله «لک صورت چیست و چگونه ایجاد میشود؟» را مطالعه کنید.
2. پیشگیری از لک پیری با استفاده مداوم و مرتب از ضد آفتاب
علاوه بر دوری از آفتاب، بهترین کار برای محافظت از پوست در برابر آسیبهای نور خورشید استفاده از ضدآفتابهای مناسب است. مقصود از ضدآفتاب مناسب، ضدآفتابی با طیف گسترده و اس پی اف بالای 30 است که بتواند از پوست در برابر طول موجهای مختلف اشعه ماوراءبنفش (UVA و UVB) محافظت کند.
استفاده از ضد آفتاب خوب به مقدار کافی، یعنی برابر با دو بند انگشت و تمدید آن به صورت هر 2 تا 3 ساعت یک بار، کمک زیادی به پیشگیری از ایجاد انواع لک از جمله لک پیری پوست میکند.
آیا لک پیری پوست قابل درمان است؟
شاید نتوان نام درمان را بر پروسه رفع لک پیری نهاد، چرا که این نوع لکها در زمره بیماریهای پوستی دستهبندی نمیشوند و خطرناک نیستند. اما اگر حفظ زیبایی و طراوت پوست در سن بالا برایتان اهمیت دارد، با چند راهکار میتوان به رفع این نوع لکها کمک کرد.
1. مراجعه به پزشک و درمان دارویی: مراجعه به متخصص پوست و استفاده از داروهای لایه بردار و ضد لک تجویزی، یکی از راههای رایج و پرطرفدار رفع لک پیری است.
توصیه اکید متخصصان حوزه پوست عدم استفاده از این داروها بدون تجویز پزشک است. چرا که داروهای ضدلک و لایه بردار معمولا حاوی ترکیباتی قوی است که اگر تحت نظر پزشک متخصص مصرف شود، ممکن است عوارض جبرانناپذیری را بر جای بگذارد.
2. لیزر درمانی: رفع و محو لکهای تیره پوست با استفاده از لیزر و پرتوهای نوری متمرکز یکی دیگر از راهکارهای درمان لک پیری پوست است که چند سالی است مورد توجه قرار گرفته است.
اما خوب است بدانید که این روش با عوارض جانبی ناخوشایندی نیز همراه است. از آن میان میتوان به ایجاد زخم، ورم، باقی ماندن جای زخم، عفونت و در نهایت تغییر در بافت پوست اشاره کرد.
3. استفاده از محصولات مراقبت از پوست: شاید بتوان محبوبترین راهکار درمان لک پیری پوست را استفاده از محصولات مراقبتی پوست شامل کرم ها و سرم های ضد لک و روشن کننده دانست.
این روش با وجود طولانیتر بودن روند درمان، به دلیل ملایمتر بودن ترکیبات لایه بردار و عوارض جانبی و ریسک کمتر، از محبوبیت بالایی در میان مصرفکنندگان برخوردار است.
محصولات ضد لک سیسپرسا را میتوان به عنوان یکی از بهترین محصولات ضدلک و روشن کننده پوست شناخت. وجود سیستیٔامین، به عنوان ترکیب ویژه روشن کننده با خاصیت آنتی اکسیدانی قوی و منشاء طبیعی به جای هیدروکینون، ریسک عوارض جانبی خطرناک را از بین برده و تاثیرگذاری آن را دوچندان کرده است. برای مشاهده دقیق جزیٔیات و تهیه و نحوه استفاده از محصولات ضدلک و روشن کننده سیسپرسا کلیک کنید.
روش مصرف کرم ضد لک سیستئامین سیسپرسا
جمع بندی درباره لک پیری
در این مقاله از بلاگ وب سایت سیسپرسا به بررسی لک پیری، منشاء ایجاد آن، راههای پیشگیری و روش های درمان آن پرداختیم. در کنار افزایش سن، میتوانیم از آفتاب به عنوان مهمترین عامل ایجاد و افزایش لک در سنین بالا نام ببریم. به همین دلیل نیز دوری از آفتاب و محافظت از پوست در برابر آن، بهترین و موثرترین راه پیشگیری از لک پیری پوست شناخته میشود.
آیا شما با افزایش سنتان شاهد بروز لک و تیرگی در پوست خود بودهاید؟ اگر پاسختان مثبت است خوشحال میشویم تجربه یا سوالهای خود در این باره را با ما در بخش نظرات این مقاله به اشتراک بگذارید.