لوگوی سیسپرسا

پارابن چیست؟

مضرات پارابن چیست
عناوین مقاله

محصولات زیبایی و مراقبت پوست هر روز در حال پیشرفت بوده و با استفاده از مواد نوین و بدون عوارض جانبی با منشأ طبیعی استفاده می‌شوند. اما با فرمول‌های پیشرفته‌تر، مواد پیچیده‌تری به وجود می‌آیند، به طوری که استفاده از یک سری ترکیبات به‌ ویژه پارابن‌ ها، بحث برانگیز می‌شود.

در حالی که محصولات پیشگامانه تولید شده توسط دانشمندان خلاق آرایشی ممکن است چیزی باشد که همه ما بیشتر به آن نیاز داریم، اما وقتی صحبت از تعداد فرایند مواد مصنوعی مورد استفاده – همچون پارابن – در لوسیون‌ها، کرم‌ها و محصولاتی که روی پوست صورت و بدن خود می‌زنیم، باعث به وجود آمدن واکنش‌هایی در بدن شده است.

امروزه استفاده از پارابن‌ها در محصولات آرایشی بهداشتی بسیار چالش‌انگیز است و ما شاهد هجوم برچسب‌های بدون پارابن در راه‌روهای زیبایی هستیم، آیا واقعا می‌دانید پارابن‌ها چیست؟ یا چرا استفاده از آنها به ظاهر بحث برانگیز هستند؟

از این که چرا پارابن‌ها در وهله اول در لوازم آرایشی وجود داشته‌اند تا اینکه چرا در سال‌های اخیر تکرار خوبی داشته‌اند، ما در اینجا درباره همه چیزهایی که باید در مورد پارابن بدانید صحبت می‌کنیم.

پارابن چیست؟

پاراهیدروکسی بنزوات‌ ها یا پارابن‌ها مواد شیمیایی ساخته دست انسان هستند که از رشد کپک و باکتری جلوگیری می‌کنند. معمولا از این مواد غیر طبیعی به‌ عنوان نگهدارنده برای حفظ کیفیت لوازم آرایشی، دارو‌ها، غذاها، نوشیدنی‌ها و محصولات مراقبت شخصی استفاده می‌شود. وجود پارابن‌ها در این محصولات عمر و کیفیت آن‌ها را افزایش می‌دهد.

رایج‌ترین آن‌ها متیل پارابن، اتیل پارابن، پروپیل پارابن و بوتیل پارابن هستند. لازم به ذکر است که این مواد ده‌ها سال است که وجود داشته‌اند، اما ایمنی آن‌ها به دلیل تقلید استروژن زیر سوال رفته است و یک مطالعه روی حدود ۲۰ بیمار نشان داد که پارابن‌ها در بافت سرطان سینه وجود دارد.

آیا پارابن‌ ها برای محیط زیست مضر هستند؟

پارابن‌ها در اقیانوس ها، نهرها، رودخانه‌ها و منابع آب یافت شده‌اند، اما سطح پارابن‌ها در آن پایین است. مطالعاتی که روی انسان‌ها انجام شده است، شواهد محکم کافی برای تعیین اینکه پارابن‌ها چه آسیبی به محیط می‌زند، وجود ندارد.

مطالعات نشان داده‌اند که پارابن ها در حیوانات دریایی در سطوح بالا دیده می‌شوند، با این حال، هیچ مطالعه قطعی برای نشان دادن اینکه آیا آسیبی به حیوانات وارد شده است، انجام نشده است. دلیل؟ ما مطمئنا می‌دانیم که این به دلیل تعداد زیادی پارابن است که از دهه 1950 در لوازم آرایشی ما معرفی شده است.

چه محصولاتی حاوی پارابن هستند؟

تقریبا هر نوع محصول آرایشی می‌تواند حاوی پارابن باشد. پاک کننده‌ ها و مرطوب‌ کننده‌ های صورت، دئودورانت‌ ها، شامپوها، نرم‌کننده‌ ها، خمیردندان، ضدآفتاب‌ ها، ژل‌ ها و کرم‌ های موبر، فونداسیون، کانسیلرها و محصولات آرایش چشم حاوی پارابن هستند.

پارابن‌‌ها به‌ راحتی قابل تشخیص هستند، زیرا حتی نام شیمیایی کامل آن‌ها همیشه به “پارابن” ختم می‌شود (به عنوان مثال، متیل پارابن، پروپیل پارابن، یا بوتیل پارابن).

انواع پارابن‌ ها

پارابن‌ ها از پاراهیدروکسی بنزوئیک اسید (PHBA) ساخته می‌شوند. این اسیدی است که اغلب در باکتری‌ها، گیاهان و میوه‌ها وجود دارد. پارابن‌ها از یک واکنش شیمیایی اسیدی – بازی به نام استریفیکاسیون ساخته می‌شوند. هنگامی که PHBA و الکل با هم ترکیب می‌شوند، اصطلاحا یک استر ایجاد می‌کنند.

استر‌ها بر اساس تعداد پیوند‌های شیمیایی موجود در مولکول تغییر می‌کنند. نوع الکل مصرفی در این فرآیند، تعیین کننده تعداد استر‌ها است. هرچه پیوند‌های استری بیشتر و بلند‌تر باشد آن ماده فعال‌تر می‌شود و در نتیجه عوارض پارابن بیشتر خواهد شد. طی این فرآیند شیمیایی موادی با نام‌های زیر تولید می‌شود.

  • متیل پارابن (متانول)
  • اتیل پارابن (اتانول)
  • پنتیل پارابن (پنتانول)
  • بوتیل پارابن (بوتانول)
  • هپتیل پارابن (هپتانول)
  • بنزیل پارابن (بنزیل الکل)
  • پنتیل پارابن (پنتیل الکل)
  • پروپیل پارابن (n-پروپانول)
  • ایزوبوتیل پارابن (ایزوبوتانول)
  • ایزوپروپیل پارابن (ایزوپروپانول)

 

پارابن چیست و چه مضراتی دارد؟

آیا پارابن‌ ها برای پوست مضر هستند؟

در مطالعه‌ای در سال 2004، داربر دانشمند بریتانیایی مقاله تحقیقاتی را منتشر کرد که به نظر می‌رسید رگه‌هایی از پارابن را در نمونه‌های بافت سرطان سینه پیدا می‌کند. این مقاله ثابت کرد که پارابن‌ها می‌توانند از سد پوستی عبور کرده و وارد بدن ما شوند. اگرچه هیچ رابطه علمی بین پارابن و سرطان سینه ثابت نشده است.

نگرانی اصلی اختلال غدد درون ریز و ارتباط با سرطان سینه است. یک مطالعه کوچک پارابن‌های کمیاب را در تومورهای سینه نشان داد. ادامه تحقیقات علمی به نگرانی‌هایی اضافه کرد که قبلا پارابن‌ها را به‌ عنوان مختل‌ کننده‌های بالقوه سیستم غدد درون ریز احاطه کرده بود.

به این معنی که آن‌ها می‌توانند با تولید منظم هورمون‌ها، به‌ ویژه با تقلید از استروژن، تداخل ایجاد کنند، که برخی از محققان پیشنهاد می‌کنند که به طور بالقوه می‌تواند منجر به عوارض باروری و افزایش خطر سرطان در بزرگسالان و همچنین مشکلات رشدی در کودکان شود.

طبق مقررات اتحادیه اروپا و FDA، پارابن‌ها در شکل فعلی‌شان رسما برای استفاده بی‌خطر در نظر گرفته می‌شوند، زیرا محصولات آرایشی تنها از غلظت بسیار کمی از این مواد در فرمول‌های خود استفاده می‌کنند (تا حدود 0.4 درصد، اگرچه اندازه‌گیری‌ها برای هر پارابن متفاوت است).

بنا به نظر برخی محققان، استفاده از پارابن نسبتا ایمن است. آن‌ها معتقدند که به غیر از نگرانی‌های احتمالی سلامتی که در بالا توضیح داده شد، پارابن‌ها معمولا به خوبی تحمل می‌شوند.

جایگزین‌ های پارابن

اگر می‌خواهید سالم باشید و استفاده از پارابن‌ها را تا جایی که می‌توانید کم کنید، خوش شانس هستید، زیرا که محصولات بدون پارابن همه جا هستند. وقتی صحبت از مراقبت از مو به میان می‌آید، به دنبال نگهدارنده‌های جایگزین از جمله بنزوات سدیم یا سوربات پتاسیم باشید، در حالی که بسیاری از محصولات مراقبت از پوست به ترکیبات ارگانیک با خواص نگهدارنده مانند اسید سالیسیلیک، اسید بنزوئیک و اسید سوربیک توجه دارند.

جستجوی بسته‌بندی بدون هوا (که قرار گرفتن محصولات در هوای آزاد را به حداقل می‌رساند) نیز ایده خوبی است، زیرا به محدود کردن رشد باکتری‌ها کمک می‌کند. در مورد استفاده از محصولات طبیعی و ارگانیک، زمانی که به دنبال محصولات بدون پارابن هستید، مهم است که به تاریخ انقضا توجه داشته باشید.

اگرچه خطرناک بودن پارابن‌ها ثابت نشده است، اما ترجیح بر آن است که از آن‌ها در محصولات خود استفاده نکنند و خطر را به حداقل برسانند. بسیاری معتقدند پارابن‌ ها با عوامل جدی مرتبط هستند مانند بیماری‌ها و اختلالات هورمونی در مردان و زنان، اما بسیاری در مورد این موضوع به شدت بحث می‌کنند.

بسیاری از محققان و شرکت‌های آرایشی و بهداشتی از اصل احتیاط استفاده می‌کنند و معتقدند که اگر تحقیقات متعدد در مورد ایمنی یک ماده برای انسان یا محیط زیست تردید ایجاد کند، بهتر است که از آن استفاده نشود.

یک پرسش دیگر این است که اگر یک ماده نگهدارنده بتواند باکتری ها را برای یک عمر مفید 36 ماهه حفظ کند، به احتمال زیاد بخش مناسبی از مواد خوب موجود در محصولات را نیز از بین می‌برد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *